Translate

duminică, 13 septembrie 2009

Inceputurile

Acum, ca v-am făcut o idee despre ce o să vă povestesc, ar fi bine sa purced la drum.
Începuturile...atracția față de sporturile purtatoare de litera X nu a fost vie întotdeauna, ba chiar aș spune că atunci cand eram copil, eram individul pe care nu l-ai fi văzut să facă ceva periculos, chiar din contră.
Nu stiu încă momentul și motivul pentru care am început să fiu atras de sporturile extreme, cert este ca la un moment dat accidentarile și cusăturile nu mi s-au mai părut un lucru atât de rău. Primele încercări au fost legate de alpinism, bouldering (termenul l-am învățat după ce m-am apucat de studiat sporturile, la vremea aia îl făceam de nebuni).
In urmă cu 6 ani îmi priveam colegii din colțul în care era instalat biroul si încercam sa le explic, fără mare succes, că geografia este o știință aplicată, nu este o ramură academică a științelor...
Asta s-a întâmplat până când cineva mai sus pe scara ierarhică mi-a sugerat că blugii mei rupți si tricourile ar trebui să le schimb cu un costum, cu o cămașă și bineințeles o cravată. Momentul a fost crucial! A fost acel lucru care m-a făcut să îmi caut identitatea în lucruri care mă reprezintă, în acțiuni pe care să le simt.
Împreună cu doi amici am pus bazele unei mici firme bazată pe sporturi extreme; simțeam ca este lucrul în care mă regăsesc. Și așa am pașit in lumea river raftingului.
Trage stânga! Mai tare! Dreapta ușor contra...Toata lumea trage acum tare, haideți, ieșim tare din cataracte! Atenție dreapta, stâncă! Nu ratăm cataractele alea...și.....am trecut cu bine, bravo! Cam așa arată indicațiile pe care le dai atunci când cobori cu un grup de oameni care nu au trăit până atunci senzația pe care o ai atunci când plutești în viteză deasupra unui râu de munte învolburat.
După primul rând de cataracte parcurse cu bine, udați pe față de apele râului, cu adrenalina circulând după bunul plac prin organism și cu încrederea în sine considerabil ridicată, ne calmăm ușor-ușor și începem să învățăm să vâslim ca o echipă. Urmarește-l pe cel din față și toată lumea vaslește deodata! Fața, mai tare! Bagă padela cum trebuie și trage! Urmează o zonă cu apă mai mică și liniștită, care trebuie parcursă cât mai repede. În față se profilează un nou șir de cataracte, de data asta ceva mai serioase...ne pregatim sa le atacăm cât mai corect...las-o ușor la mine, îi șoptesc celui de lângă mine...nu trage nimeni! așteptați semnalul meu...
Intrăm în apele învolburate...barca se ridica violent după care se prabușește sub apă...persoanele din fața bărcii nu se văd...sunt sub apă...urmează un salt destul de puternic si aceleași persoane sunt în aer, concentrați, așteptând semnalul..Stânga tare acum! iar barca cotește brusc spre dreapta...Stânga sta, trage dreaptaaaa.....acum! botul bărcii virează stânga, ocolind o stâncă...toata lumea tare și ieșim!
Va urma...

joi, 3 septembrie 2009

Xsports.Partea II

Xsports. Partea II -a. Tendinta actuala



Ca o definitie vulgara, sporturile extreme reprezinta suma sporturilor in care adrenalina este produsa atat de sportiv cat si de spectator, senzatiile tari sunt traite de ambii participanti, iar riscul de a te accidenta, indiferent de nivelul de pregatire a sportivului, este ridicat.

Titulatura de sporturi extreme este data unui numar mare de sporturi care indeplinesc cel putin aceste doua conditii. Daca ar fi sa facem o inventariere a sporturilor care intra sub incidenta acestei "etichete", trebuie sa gasim tendintele actuale a acestora in mediile in care sunt practicate.



Urban vs Wild

Din punct de vedere al mediului putem sa identificam doua mari ramuri: sporturile extreme urbane pe de-o parte si sporturile extreme care se desfasoara in "salbaticie".

In societatea actuala, sporturile extreme raman in continuare in apanajul "salbaticilor moderni", dar care sunt din ce in ce mai mult vazuti ca sportivi profesionisti, la fel ca orice alt practicant de sport, doar cu o doza ceva mai mare de "nebunie" decat ceilalti.



Diferente

Diferentele dintre sporturile extreme urbane si cele practicate in mediul natural sunt de cel putin doua tipuri, daca facem referire la modul in care sunt practicate. Sporturile extreme urbane folosesc constructii care imita conditiile naturale, dar avand in vedere densitatea obstacolelor intalnite, fac sa creasca intensitatea experientelor asa-numite extreme in detrimentul duratei de practicare, dar folosirea, in mare parte, a aceluias tip de echipament ca si in cazul practicarii lor in conditiile naturale.

A doua, si cea mai semnificativa diferenta o reprezinta practicarea unor sporturi care sunt specifice doar zonelor urbane si care folosesc materiale si tehnici complet diferite de cele folosite in cealalta categorie de sporturi extreme.

Diferentele apar totodata si la sporturile care se ragasesc sub denumirea de sporturi extreme, prin faptul ca unele sunt sporturi de performanta, recunoscute ca probe sportive de catre forurile oficiale, aici putand face referire la river rafting care a devenit sport olimpic de la Olimpiada de la Atena din anul 2004?, iar altele sunt practicate de pasionati, subiectiv fiind, in aceasta ramura regasindu-se spiritul de "extremer".

Daca cineva intreaba care sunt acele sporturi pe care le numim ca fiind extreme, nu cred ca cineva poate sa-i raspunda foarte clar; diferenta consta in faptul ca unele dintre ele s-au bucurat de o foarte buna popularizare, fapt pentru care au creat industria din spatele sportului, deci implicit un numar mare de participanti, atat din partea sportivilor, dar mai ales din partea publicului. Sa luam ca exemplu motociclismul acrobatic...cati dintre noi nu au auzit de un "Back-flip", "Superman, "Tsunami", sau un "No-hander", "No-footer", "Bar-spin" in cazul biciclismului acrobatic? Cu totii suntem de acord ca fac parte din categoria sporturilor extreme, dar daca facem referire la tehnica de control a respiratiei in cazul scufundarilor la adancime "la liber", cati dintre noi mai stiu macar notiuni elementare?



In ceea ce urmeaza voi incerca sa fac o scurta trecere in revista a sporturilor extreme, atat cele popularizate, cat si cele mai putin cunoscute, aceasta nefiind o lista inchisa sau completa, dar sper sa fie indeajuns de consistenta incat sa prind cat mai multe dintre sporturile care au ca apanaj litera "X"; daca incepem in ordine alfabetica, lasand loc de comentarii si sugestii, as porni cu:

BASE jumping

BMX freestyle

Bouldering

Buildering

Bungee jumping

Elevator surfing

Extreme skiing

Free-diving

Caving

Free running / Parkour

Cave diving

Climbing

Whitewater kayaking

Kitesurfing

Kneeboarding

Mountain biking

Mountain boarding

Paintballing

Parachuting

Paragliding

Paramotoring

Poweriser

Whitewater rafting

Skydiving

Skysurfing

Slicky Boarding

Slamball

Skiboarding

Skiing

Skiriding

Snowboarding

Street luge

Surfing

Thong Grabbin'

Unicycling

Urban Golf

Wakeboarding

Water skiing

Windsports

Windsurfing

Drag Racing



Dupa aceasta insiruire de sporturi, consider ca este binevenita o explicare a acestora.

marți, 1 septembrie 2009

Istoria sporturilor extreme



Asa cum spuneam in primul post, inceputul va fi legat de un material scris acum ceva vreme, si anume o istorie a sporturilor purtatoare de "X".

Istoricul sporturilor extreme. X-Sports

Aparitia sporturilor extreme

Salturi in gol, muzica punk, rock, viteza, senzatii tari, multa adrenalina, o gasca de “oameni trazniti”…aceasta este imaginea sporturilor extreme si a practicantilor, asa cum sunt promovate in media…dar haideti sa facem o incursiune mai adanca, cu un ochi mai critic si cu o minte mai deschisa…
Sporturile extreme nu reprezinta o ramura sportiva atat de noua pe cat se crede la prima vedere. De la aparitia oamenilor a existat necesitatea de adrenalina cum la fel de veche
este necesitatea masculilor de a-si arata superioritatea psihicului asupra celorlalti pretendenti la....... diferite beneficii ale liderului in cadrul comunitatii in care traiau.
De exemplu, scufundarile libere sunt cunoscute din cele mai vechi timpuri, si pentru comunitati care nu aveau nici o legatura cu civilizatia, daca ne gandim la pescarii de perle, care se scufundau pentru a culege scoici de pe fundul oceanului - "Vreme de peste trei ore, Lali se scufunda si revine la suprafata; fundul marii nu se zareste, dar dupa cat face pana acolo, adancimea trebuie sa fie de vreo cincisprezece - optsprezece metri. De fiecare data are scoici in sac, iar indianul le desarta in barca" (Henri Charriere, Papillon, vol.1, pag. 213 - 214, Editura Meridiane, Bucuresti, 1972).
Si in prezent exista tari in care culegerea scoicilor pentru perle face parte din economie, iar comunitatile isi castiga existenta in urma pescuitului de scoici, cum ar fi Papua. Bun, aici sigur o sa-mi spuna cineva ca ceea ce am spus este munca si nu are legatura cu sportul, dar pe de alta parte, sportivul din ziua de azi, fie ca e extremer sau nu, oare ceea ce face el ca sport nu este de fapt "daytime job" si nu munceste pentru el? Iar ca pasionat de sport extrem, nu trebuie sa muncesti la fel de mult pentru a evita accidentarile si pentru a impinge lucrurile mai departe decat unde esti in momentul respectiv?!?
In acelasi spirit, pentru a-i convinge pe cei care inca mai considera ca intre munca si sporturile extreme facute din pasiune sau doar ca forma de distractie este o diferenta clara, atunci le amintesc de practicarea bungee-jumping-ului in insulele Oceaniei (Sulawessi, Java) de catre bastinasi, legati de picioare cu liane de mai bine de 200 de ani, mod in care demonstrau ca “boys turned into men”.
Pe de alta parte, sporturile extreme s-au bucurat de o crestere a participantilor, cat si aparitia unor noi sporturi "X" de la mijlocul anilor `80. Totodata nu putem spune ca mintea umana s-a oprit in a aduce noi si noi sporturi, care initial sunt considerate provocari pentru ceilalti, aceasta lume fiind intr-o continua cautare si dezvoltare, dezvoltare care se face simtita la fel de bine si asupra numarului din ce in ce mai mare de femei care incep sa practice aceste activitati, considerate candva exclusiv masculine.

Ca orice lucru inventat cu ceva timp in urma, daca acesta atrage atentia asupra lui, atunci cu siguranta acesta va fi "consumat" de un numar tot mai mare de oameni, si ca orice sistem, acesta este unul deschis, adica energia si informatia circula atat dinspre sport catre sportiv, dar si invers, dinspre sportiv catre sport, acest lucru ducand la evolutia sportului, perfectionarea metodelor si a figurilor, aparitia de noi "tricks", intr-un mod continuu.

Inceput

Salut,
Desi ma gandesc de mult timp sa deschid acest blog, am tot amanat momentul...in primul rand din lene...
Astfel ca intr-o noapte "insomniaca", a venit randul lui, blogul "De meserie calator".
De ce acest blog? Pentru ca vreau sa arat vizitatorilor locurile, de cele mai multe ori neobisnuite, pe care le strabat.
De ce spun neobisnuite...pentru ca de cand ma stiu am fost atras de partea salbatica a planetei si de oamenii simpli, cat mai putin modelati de societatea actuala.
Ce este atat de special la acesti oameni? In primul rand sistemul de valori, complet diferit de ceea ce stim noi, de ceea ce consideram a fi important.
Prin natura meseriei mele am ocazia sa vizitez aceste locuri si sa cunosc acest tip de oameni.
Pentru a va face o idee, ca meserie sunt trainer si instructor de river rafting, si practicant de sporturi cu indicativul ""X"...as in X-treme :)
Primele postari vor fi chestii deja publicate prin diverse alte zone, astfel incat sa pot sa structurez cumva ideile si un curs logic al celor pe care urmeaza sa le scriu.
Asadar, in curand, o istorie a sporturilor extreme...moment in care vreau sa prezint un dicton care mi s-a intiparit foarte bine in cap....We do these things not to escape life, but to prevent life from escaping us.
P.S. Astept si ceva reactii va rog :)