Translate

marți, 1 septembrie 2009

Istoria sporturilor extreme



Asa cum spuneam in primul post, inceputul va fi legat de un material scris acum ceva vreme, si anume o istorie a sporturilor purtatoare de "X".

Istoricul sporturilor extreme. X-Sports

Aparitia sporturilor extreme

Salturi in gol, muzica punk, rock, viteza, senzatii tari, multa adrenalina, o gasca de “oameni trazniti”…aceasta este imaginea sporturilor extreme si a practicantilor, asa cum sunt promovate in media…dar haideti sa facem o incursiune mai adanca, cu un ochi mai critic si cu o minte mai deschisa…
Sporturile extreme nu reprezinta o ramura sportiva atat de noua pe cat se crede la prima vedere. De la aparitia oamenilor a existat necesitatea de adrenalina cum la fel de veche
este necesitatea masculilor de a-si arata superioritatea psihicului asupra celorlalti pretendenti la....... diferite beneficii ale liderului in cadrul comunitatii in care traiau.
De exemplu, scufundarile libere sunt cunoscute din cele mai vechi timpuri, si pentru comunitati care nu aveau nici o legatura cu civilizatia, daca ne gandim la pescarii de perle, care se scufundau pentru a culege scoici de pe fundul oceanului - "Vreme de peste trei ore, Lali se scufunda si revine la suprafata; fundul marii nu se zareste, dar dupa cat face pana acolo, adancimea trebuie sa fie de vreo cincisprezece - optsprezece metri. De fiecare data are scoici in sac, iar indianul le desarta in barca" (Henri Charriere, Papillon, vol.1, pag. 213 - 214, Editura Meridiane, Bucuresti, 1972).
Si in prezent exista tari in care culegerea scoicilor pentru perle face parte din economie, iar comunitatile isi castiga existenta in urma pescuitului de scoici, cum ar fi Papua. Bun, aici sigur o sa-mi spuna cineva ca ceea ce am spus este munca si nu are legatura cu sportul, dar pe de alta parte, sportivul din ziua de azi, fie ca e extremer sau nu, oare ceea ce face el ca sport nu este de fapt "daytime job" si nu munceste pentru el? Iar ca pasionat de sport extrem, nu trebuie sa muncesti la fel de mult pentru a evita accidentarile si pentru a impinge lucrurile mai departe decat unde esti in momentul respectiv?!?
In acelasi spirit, pentru a-i convinge pe cei care inca mai considera ca intre munca si sporturile extreme facute din pasiune sau doar ca forma de distractie este o diferenta clara, atunci le amintesc de practicarea bungee-jumping-ului in insulele Oceaniei (Sulawessi, Java) de catre bastinasi, legati de picioare cu liane de mai bine de 200 de ani, mod in care demonstrau ca “boys turned into men”.
Pe de alta parte, sporturile extreme s-au bucurat de o crestere a participantilor, cat si aparitia unor noi sporturi "X" de la mijlocul anilor `80. Totodata nu putem spune ca mintea umana s-a oprit in a aduce noi si noi sporturi, care initial sunt considerate provocari pentru ceilalti, aceasta lume fiind intr-o continua cautare si dezvoltare, dezvoltare care se face simtita la fel de bine si asupra numarului din ce in ce mai mare de femei care incep sa practice aceste activitati, considerate candva exclusiv masculine.

Ca orice lucru inventat cu ceva timp in urma, daca acesta atrage atentia asupra lui, atunci cu siguranta acesta va fi "consumat" de un numar tot mai mare de oameni, si ca orice sistem, acesta este unul deschis, adica energia si informatia circula atat dinspre sport catre sportiv, dar si invers, dinspre sportiv catre sport, acest lucru ducand la evolutia sportului, perfectionarea metodelor si a figurilor, aparitia de noi "tricks", intr-un mod continuu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu