Translate

joi, 3 septembrie 2009

Xsports.Partea II

Xsports. Partea II -a. Tendinta actuala



Ca o definitie vulgara, sporturile extreme reprezinta suma sporturilor in care adrenalina este produsa atat de sportiv cat si de spectator, senzatiile tari sunt traite de ambii participanti, iar riscul de a te accidenta, indiferent de nivelul de pregatire a sportivului, este ridicat.

Titulatura de sporturi extreme este data unui numar mare de sporturi care indeplinesc cel putin aceste doua conditii. Daca ar fi sa facem o inventariere a sporturilor care intra sub incidenta acestei "etichete", trebuie sa gasim tendintele actuale a acestora in mediile in care sunt practicate.



Urban vs Wild

Din punct de vedere al mediului putem sa identificam doua mari ramuri: sporturile extreme urbane pe de-o parte si sporturile extreme care se desfasoara in "salbaticie".

In societatea actuala, sporturile extreme raman in continuare in apanajul "salbaticilor moderni", dar care sunt din ce in ce mai mult vazuti ca sportivi profesionisti, la fel ca orice alt practicant de sport, doar cu o doza ceva mai mare de "nebunie" decat ceilalti.



Diferente

Diferentele dintre sporturile extreme urbane si cele practicate in mediul natural sunt de cel putin doua tipuri, daca facem referire la modul in care sunt practicate. Sporturile extreme urbane folosesc constructii care imita conditiile naturale, dar avand in vedere densitatea obstacolelor intalnite, fac sa creasca intensitatea experientelor asa-numite extreme in detrimentul duratei de practicare, dar folosirea, in mare parte, a aceluias tip de echipament ca si in cazul practicarii lor in conditiile naturale.

A doua, si cea mai semnificativa diferenta o reprezinta practicarea unor sporturi care sunt specifice doar zonelor urbane si care folosesc materiale si tehnici complet diferite de cele folosite in cealalta categorie de sporturi extreme.

Diferentele apar totodata si la sporturile care se ragasesc sub denumirea de sporturi extreme, prin faptul ca unele sunt sporturi de performanta, recunoscute ca probe sportive de catre forurile oficiale, aici putand face referire la river rafting care a devenit sport olimpic de la Olimpiada de la Atena din anul 2004?, iar altele sunt practicate de pasionati, subiectiv fiind, in aceasta ramura regasindu-se spiritul de "extremer".

Daca cineva intreaba care sunt acele sporturi pe care le numim ca fiind extreme, nu cred ca cineva poate sa-i raspunda foarte clar; diferenta consta in faptul ca unele dintre ele s-au bucurat de o foarte buna popularizare, fapt pentru care au creat industria din spatele sportului, deci implicit un numar mare de participanti, atat din partea sportivilor, dar mai ales din partea publicului. Sa luam ca exemplu motociclismul acrobatic...cati dintre noi nu au auzit de un "Back-flip", "Superman, "Tsunami", sau un "No-hander", "No-footer", "Bar-spin" in cazul biciclismului acrobatic? Cu totii suntem de acord ca fac parte din categoria sporturilor extreme, dar daca facem referire la tehnica de control a respiratiei in cazul scufundarilor la adancime "la liber", cati dintre noi mai stiu macar notiuni elementare?



In ceea ce urmeaza voi incerca sa fac o scurta trecere in revista a sporturilor extreme, atat cele popularizate, cat si cele mai putin cunoscute, aceasta nefiind o lista inchisa sau completa, dar sper sa fie indeajuns de consistenta incat sa prind cat mai multe dintre sporturile care au ca apanaj litera "X"; daca incepem in ordine alfabetica, lasand loc de comentarii si sugestii, as porni cu:

BASE jumping

BMX freestyle

Bouldering

Buildering

Bungee jumping

Elevator surfing

Extreme skiing

Free-diving

Caving

Free running / Parkour

Cave diving

Climbing

Whitewater kayaking

Kitesurfing

Kneeboarding

Mountain biking

Mountain boarding

Paintballing

Parachuting

Paragliding

Paramotoring

Poweriser

Whitewater rafting

Skydiving

Skysurfing

Slicky Boarding

Slamball

Skiboarding

Skiing

Skiriding

Snowboarding

Street luge

Surfing

Thong Grabbin'

Unicycling

Urban Golf

Wakeboarding

Water skiing

Windsports

Windsurfing

Drag Racing



Dupa aceasta insiruire de sporturi, consider ca este binevenita o explicare a acestora.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu